Dictatura in alpinism

Aflam ca la noi in Bihor s-a infiintat o comisie care sa aiba grija de traseele de alpinism. Foarte bine!!! Numai ca asa cum se intampla de obicei, bunele intentii sunt sufocate in orgolii inutile.
A fost elaborat un regulament... Intrebarea e: ce menire are acest regulament?
Sa IMPUNA ceva? NU ARE CUM!!!
Nici macar sub palaria Salvamontului, care are un statut care nu poate sa impuna astfel de lucruri - medicul este obligat sa te salveze, dar nu poate sa sanctioneze un diabetic pentru faptul ca mananca o prajitura!!! sau un TBC-ist ca fumeaza... Poate face RECOMANDARI, ca multe organisme de renume mondial (vezi forum-ul de la Crans Montana), dar nu poate impune legi!
Regulamentul poate avea putere in doua cazuri juridice:
1. în baza dreptului la PROPRIETATE - caz in care stapanul peretelui hotaraste ca pe peretele LUI se aplica un anume regulament (cel nascut in Bihor, sau oricare altul...)
2. în baza dreptului la ASOCIERE - caz in care regulamentul (asta, sau oricare altul...) se aplica doar membrilor organizatiei, nu si celor din exterior, care, la randul lor pot face o ALTA organizatie, cu acelasi obiectiv , dar, cu total alte metode si mijloace! (vezi CAR si FRAE).
Si de fapt, esenta acestor disensiuni, este ca, O LEGE are obligatoriu la sfarsit un capitol de SANCTIUNI, pentru cei ce nu respecta legea respectiva (altfel, e o lege moarta, inaplicabila). Acest regulament cum poate sanctiona? NICICUM!!!
Si atunci, ajungem la ARBITRARIU (adica la "cum vor muschii mei"). Iar la astfel de situatii raspunzi tot cu muschii (mai ales daca ti-au crescut muschi si pe creier) sau, civilizat, dand in judecata Salvamontul, cel sub egida cui se intampla toate astea....
Să speram ca totuşi, mai e loc de buna intelegere intre si asa extrem de putinii alpinisti care mai smulg buruienile crescute pe traseele de alpinism....

 

  • Alte articole pe aceeaşi temă:
  •