Două noi amenajări la Vad

Buna sa va fie inima. Agitatie mare la Vadu Crisului ... 
Luni de zile doar sopârlele, corbii si lastunii au haladuit prin peretii defileului. În sfârsit, spre disperarea vietuitoarelor nevinovate, au aparut si cataratorii. 
Entuziasmatii de aceasta neasteptata revigorare, va semnalam doua amenajari noi în zona "Casa Zmeului" (un veritabil santier alpin din câte am putut constata). 
Cea mai veche tentativa din zona "Casa Zmeului" s-a finalizat într-un traseu practic abandonat: "Vama Sarii". Acesta are prima parte compromisa, fiind foarte nesigura. Partea superioara a fost deja reamenajata pe spituri si integrata (oarecum fortat) în traseul "Zburatorul". 
Prin amenajarea de care vorbim, s-a reusit o legatura fireasca a partii superioare cu baza traseului, sub denumirea "Calea Tibetana", integral pe gujoane (au ramas si ceva pitoane vechi din tentativele anterioare, dar numai ca exponate istorice). 
Pornirea se face de pe un prag în stânga grotei, se merge oblic spre dreapta, pe un diedru rasturnat (asemanator "Finala 64-Bicaz") si din ce în ce mai surplombat, apoi un hornulet finalizeaza surplomba pe o fata destul de friabila (punctul forte si care mai trebuie curatat). Se continua pe fata din dreapta unui vâlcel cu arbusti si în stânga se ajunge în regruparea din Zburatorul. Lungimea e foarte întinsa (55m), la 15m de la plecare existând o regrupare intermediara în care sa urce secundul daca nu ajunge capul în regruparea adevarata. Gujoanele sunt suficient de dese, solid fixate, regrupari "beton". Totusi recomandam sa nu se intre cu bucle scurte de escalada ci cu bucle lungi si flexibile (macar 3 bucati de 1/2 m) altfel coarda freaca foarte tare. 
Partea a doua a traseului, un 6+/7- fara probleme, bine amenajat, va scoate în padure pe platou. 
Prima ascensiune dupa amenajare a fost efectuata de Horia Colibasanu si Andrei Simu din Timisoara pe care îi invitam sa intervina cu impresiile si opiniile lor. 

A doua amenajare se refera la traseul Casa Zmeului (3B) a carui plecare (din nou plecarea) continea cam multe "balarii", linia veche cautând cu disperare fisurile pentru amplasarea de pitoane clasice. 
Varianta reamenajata pe spituri face traseul mai curat si mai expus (e drept cu ceva zone înca friabile ce mai trebuiesc curatate). 
Rezulta 2 lungimi de 30m, cu spituri foarte dese, în pasajele nedepasind 6+ (poate 7-) si putând fi încercat si de "începatori" (în Vad trasele usoare sunt foarte putine). 
Se porneste din acelasi loc cu "Calea Tibetana", dar spre stânga, se urca pe ruinele istorice de la Vama Sarii (prin dreapta lor) si de acolo începe escalada adevarata pe un horn surplombat înclinat usor înspre stânga, si care se termina cu o fata cam friabila (punctul forte). Imediat dupa acest punct se regrupeaza. Se continua pe o bavareza orientata usor spre stânga (se vad si vechile pitoane) apoi traversam spre dreapta pe niste pragulete mici sa prindem creasta si continuam pe creasta pâna în regrupare (ambele regrupari sunt cu lant si se depisteaza usor). 
În continuare ori se iese putin spre stanga pe niste brâne înierbate (periculoase pe roua, pe ploaie, mai ales pentru începatori) sau se face un traverseu usor (pe spit-uri) în vâlcelul din dreapta (cândva aici era tiroliana fixa de 25m din Zburatorul) si se continua prin "Calea Tibetana", traseul descris anterior (partea superioara). Sã auzim numai de bine.