utopia - traseu alpin de iarnă

Traseul are două lungimi şi începe la baza următorului picior de stâncă din dreapta Gaşparului mic. Intrarea în traseu se face prin dreapta piciorului. Se vede din dreapta lui primul perete de stâncă, după ce trecem de vegetaţia abundentă de pe începutul piciorului. Urcam pe spinarea piciorului şi ajungem la baza stâncii. Intrarea e frumoasă, fiind marcată de doua pitoane mari aurii, unul pe dreapta şi altul pe stânga.
Prima lungime (50 de metri; 8 asigurări+top) începe cu un mic diedru de vreo 5-6 metrii, ce se poate escalada la opoziţie. Urmează apoi o zonă ascendentă presărată cu bolovani. În stânga păstrăm tot timpul vâlcelul care brusc devine foarte abrupt. Apoi urmează partea finală din prima lungime, mai stâncoasă care necesită mişcări ceva mai tehnice. Asigurarea e vizibilă şi pe timp de iarnă, fiind vorba de două plăcuţe legate cu un lanţ solid. Chiar deasupra regrupării se afla un copac mai mare.
A doua lungime (60 de metri;11 asigurări + topul) începe cu o porţiune de creastă aproape orizontală după care se intră într-un diedru mai lat, ceva mai lung ca primul dar şi mai domol. De la ieşirea din diedru urmează o scurtă porţiune de creastă după care încep stâncile din nou. Acestea le ocolim prin stânga, ajungând spre finalul ascensiunii să facem şi un mic traverseu spre stânga, pe deasupra vâlcelului. După traverseu ne găsim la baza ultimul didru înainte de ieşirea din traseu. Acesta e la fel de lung ca cel de la începutul primei lungimi dar e mai larg. Din păcate atât traverseul cât şi diedrul de ieşire mai au şi tufe de spini pe care avem plan să le defrişăm cu prima ocazie. Cu puţină atenţie însă pot fi ocolite. Imediat după diedrul final, puţin în stânga se regăseşte şi ultima regruparea.
Propunerea noastră pentru gradul de dificultate e de 2B vara sau 4A iarna. Aşteptăm şi alte propuneri din partea celor care s-au aventurat să îl încerce, la adresele de email de pe pagina de contact.