Terapie prin cățărare
Terapie prin cățărare e un proiect care a luat naștere în 2021, atunci când psihologia s-a întâlnit cu dragostea de munte.
Doi psihoterapeuți (Boldan Cristina & Antal Adela) care au făcut voluntariat în cadrul organizației noastre și care apoi s-au înscris ca membrii la club au venit cu ideea unui proiect pilot care a permis unui grup de copii cu dizabilități să experimenteze trecerea peste limitele proprii, peste angoase și frici, peste disconfort. Toată această experiență i-a ajutat să se dezvolte și să se redescopere pe ei.
Primul grup de 15 copii a avut parte de un eveniment dedicat în 23 iulie 2021. Acest eveniment a născut multă emoție atât din partea organizatorilor care făceau pentru prima oară acest lucru dar și din partea publicului iubitor de munte. O parte semnificativă din fondurile primite sub formă de donații în 2021 au venit după ce acest eveniment pilot a fost anunțat ajuntându-ne mai apoi să putem propune mai apoi repetarea unui al doilea eveniment de același fel spre finalul lunii septembrie a aceluiași an.
Profesionalismul echipei care s-a ocupat de acest proiect pilot precum și multilateralitatea instructorilor sunt elemente de foarte mare importanță în asigurarea succesului său. La fiecare astfel de eveniment participă alături de minimum 5-6 voluntari iubitori de munte minimum 2 alpiniști profesioniști si minimum 2 psihoterapeuți.
Programul presupune o atenție deosebită acordată de către organizatori unei experiențe unice a copiilor cu dizabilități în mijlocul naturii experimentând activități complet inaccesibile lor în viața de zi cu zi. Aceste activități presupun de multe ori secțiuni din sporturi ce pot părea extreme pentru publicul neavizat, dar datorită procesului de parcurgere a acestor activități (supraveghere cu personal specializat, echipamente de siguranță, proceduri de lucru standardizate) ele sunt mai sigure decât traversatul străzii pe trecerea de pietoni. Senzațiile încercate și experiența pe care o încearcă un copil intrat într-un astfel de program sunt documentate în vestul Europei ca de-a dreptul spectaculoase și invotive.
Activitățile se centrează pe o experiență unică ce presupune diferite tipuri de escaladă și apropiere de munte. Sesiunile de terapie se pot desfășura atât indoor dar mai ales outdoor. Pentru escalada indoor vom folosi panourile de escaladă de la sălile locale din Oradea. Pentru activitățile outdoor vom avea mai multe unghiuri de abordare atât prin sesiuni de apropiere de stâncă de pe suprafața apei cu caiace în care copii vor avea posibilitatea să îmbine plimbarea liniştitoare pe apă cu admirarea naturii în toata splendoarea ei relaxantă (păduri cu aer curat și faleze care se ridică maiestos direct din apă – zona Vadu Crişului – Șuncuiuș) cât şi prin sesiuni de escaladare a stâncilor direct în natură. Escaladarea se va face pentru început în sesiuni mai ușoare, pe trasee de via ferrata mai facil accesibile pentru ei (traseul Piticot din Șuncuiuș amenajat special de clubul nostru pentru astfel de activități) dar și trasee de via ferrata mai lungi și mai dificile, precum și trasee de escaladă de diferite grade de dificultate multe dintre ele amenajate de club în zona Vadu Crișului – Șuncuiuș în lunga sa istorie de peste 40 de ani.