Zburătorul - Traseu multipitch lung & foarte frumos cu tiroliană
- Disponibilitate: Disponibil
- Autor: CASSIO Montana
Fă o donație
Alege valoarea donației și noi amenajăm trasee noi.
Zburătorul - Traseu multipitch lung & foarte frumos cu tiroliană în Vadu Crișului (România)
Un traseu care în 1989 când a fostomologat a fost declarat câștigător al Premiului de Frumusețe între premierele alpine pe anul respectiv.
Acest traseu se întinde pe nu mai puțin de 4 lungimi de coardă rupte în două de o superbă tiroliană de 30 de metri pe care vei zbura la propriu peste traseul de via ferrata Casa Zmeului.
Prima lungime (L1.1). E comună cu traseul Fragilor.
Pornim aproape din apă dar depinde de cât de mare e lacul de la bază. Vara seacă de tot. Puțîn mai la dreapta, la 4-5 metri se află vechea intrare din traseul Casă Zmeului, mutată între timp, la reamenajare, mult mai la drepta. S-a făcut astfel loc și pentru traseul omolog de via ferrata. Primi pași sunt destul de surplombați. Apoi o fisură ne duce lângă o nișă, desupra căreia trecem o față și apoi încă o surplombă. Mai departe ne angajăm într-un diedru înclinat ușor spre stânga, ce ne scoate pe o brână mare, lângă un mic țanc, și unde regrupăm comod. Ceva mai în dreapta trece linia de via ferrata. Puțin mai în dreapta, dar pe aceeași brână se află vechea regrupare dinaintea reamenajării din traseul Casa Zmeului. Azi regruparea folosită de traseul Casă Zmeului e și mai în dreapta, chiar pe creastă.
Sau variantă ușoară la prima lungime (L1.2). E comună cu traseul Casa Zmeului.
Se pornește din stânga Grotei de la Casa Zmeului, comun cu Calea Tibetană, care însă este orientat spre dreapta. Noi mergem spre stânga, spre ruinele istorice. Se urcă câțiva metri pe un prag și apoi deviem mult spre stânga după care continuăm oblic ascendent pe un culoar, ajungând pe tavanul ruinelor istorice de la Vama Sării. Aici se poate regrupa sau se poate continua făcând o lungime întinsă. Depinde de cât de ușor vine coarda și de cum simtesecundul manevrele capului de coardă pentru că se pierde contactul vizual. De deasupra ruinelor pornim cu grijă pe o față ușor surplombata și prindem un diedru oblic stânga bine surplombat și aparent friabil dar cu suficiente prize pentru a găși soluții frumoase de escaladă. Spre final, diedrul se deschide devenind o față ușor surplombată pe care o depășim pe prize destul de mici. Urmează să regrupăm pe un prăguleț destul de înghesuit. În stânga crestei se vede traseul de via ferrata Casa Zmeului.
A doua lungime de coardă (L2). E comună cu traseul Fragilor.
Traversăm câțiva metri pe brână spre dreapta și ne angajăm pe un diedru arcuit ușor spre stânga, după care prindem un diedru clar, cu pasaje surplombate înșiruite, până sub un mic tavan de lângă creastă pe care îl depășim prin stânga lui. În continuare dificultatea peretelui scade și ieșim pe un mic țanc de pe creastă în drepta căruia regrupăm pe o brână comodă. De aici traseul merge descendent spre dreapta (în tiroliană) traseul Zburatorul, iar drept în sus, lungimea scurtă de ieșire comună pentru traseele Fragilor și Casă Zmeului dacă nu vrem tirolianăSau variantă ușoară la prima lungime (L1.2). E comună cu traseul Casa Zmeului.).
Sau variantă ușoară la a doua lungime (L2.2). E comună cu traseul Casa Zmeului.
Continuăm ascendent câțiva metri după care deviem ascendent dreapta pe mici praguri, unele înierbate până ieșim pe creasta orientată spre stânga. Pe creastă dificultatea scade evident. E o creastă foarte ascuțită și după câțiva metri orientați oblic stânga, putem regrupa pe un prag căzut sau putem continua tot pe creastă până pe o brână. Continuăm așadar tot pe creastă, linia fiind tot mai căzută. Apare și iarbă tot mai mult iar din stânga vine traseul omolog de via ferrata și care traversează creastă noastră de la stânga spre dreapta coborând prin vegetație în valcel. Noi continuăm ascendent și înainte, până ce ajungem pe o brână comodă lângă o mică grotă sau nișă. Aici vine din stânga-jos din perete linia de pitoane din Fragilor și care,regrupează în același loc. Spre dreapta pornește descendent tiroliana. E partea specială din traseul Zburatorul. Drept în sus, pe deasupra micii grote și ușor spre stânga este ieșirea comună din Fragilor și Casă Zmeului dacă nu ne dorim să parcurgem tiroliana.
Lungimea a 3-a (L3).
De sub brâna pe care am regrupat
se despride descendent, peste valcel și peste via ferrata cablul pe care
montând o rolă de scripete putem zbura 30 de metri până la baza
peretelui de vis-a-vis unde regrupăm pe un prag ce se întinde spre
stânga. Atenție: nu folosiți improvizații! Pericol de accidente grave.
De pe acest prag spre stânga (deci înapoi) există o linie de pitoane ușurică și cam pe pragulete pe care cățărând ne putem întoarce la punctul de lansare în tiroliana. Dacă nu vrem să ieșim prin Calea Tibetană cum se explică mai jos în L4 și L5 putem, după ce ne-am întors la punctul de lansare să ieșim drept în sus în continuare pe creastă din Casă Zmeului - 25de metri ușori. Am făcut astfel Casă Zmeului cu tiroliana inclusă dar nu Zburatorul ci o varianta cu mult mai ușoară.
Lungimea a 4-a (L4). E comună cu Calea Tibetană
În continuare dificultatea traseului nu este foarte mare. Continuăm aproximativ pe creast pintenului, 1-2 metri mai în stânga față de creastă matematică. Trecem câteva mici fețe surplombate dar cu prize bune după care peretele cade treptat și ajungem fără probleme pe un mic prag unde regrupăm.
Lungimea a 5-a (L5). E comună cu Calea Tibetană
Continuăm relativ lejer pe creasta pintenului, mai mult pe stânga acesteia. Observăm că,â la 1-2 metri în dreapta crestei matematice apar pitoanele din traseul Drumul Incasilor. Acesta regrupează comun cu noi pe vârful pintenului. Fără să mai apară probleme deosebite, regrupăm pe pinten.
Coborârea :
La fel că și în cazul traseului Drumul Incasilor putem coborî spre stânga pe marcaj prin pădure sau, dacă avem o coarda geamănă de 60 de metri, putem să facem un dublu rapel de 55 de metri. Mare atenție că ultimii 40 de metri sunt complet suspendați adică nu se atinge peretele. Așadar atenție mare la corzi să nu se încurce. Putem astfel coborî, direct la baza Grotei de la Casă Zmeului.
Date Tehnice | |
Bucle | 25 |
Coardă | 50m |
Zona | Vadu Crișului - Pereții Mari (Bihor - Romania) |
Asigurări | - |
Dificultate | 5A (7-/8-) |
Lungime | 5 lungimi de coardă |
Diferență de nivel | 100m |
Durată potecă acces | 10min |
Retragere | Rapel / Potecă |
A fost un traseu numit Vama Sării și făcut de Rubi Hajner parcă prin 1983, care pornea pe o porțiune excesiv de friabilă, pe fața din dreapta grotei de la Casă Zmeului. Apoi traseul traversa la stânga pe deasupra peșterii, pe o porțiune spălată și căzută, cu pitoane rare, după care prindea niște praguri oblic spre stânga pentru ca ]n continuare să urmeze linia pintenului ce scotea traseul în pădure, pe platou.
Traseul a fost propus pentru omologare, în acest scop fiind introdus la o Alpiniada, și parcurs parțial de o echipă din București. Echipa însă se retrage din traseu criticând aspru securitatea traseului în prima lui parte și propunând depitonarea lui. În scurt timp, prima lungime a rămas fără pitoane. Bănuim că a fost depitonată din motive de siguranță.
Apoi Tomi Benedek a pitonat traseul Fragilor în memoria fratelui sau. După două lungimi, traseul Fragilor, iese oblic spre stânga pe niște praguri înierbate și expuse fără pitoane de asigurare și cam periculoase pe ploaie. Așa că în 1988, Adrian Pauta și Tomi Benedek, au montat un cablu de oțel, întins cu un tendor de 2 metri , iar pe cablu, era montată o rolă trasă cu o cordelină. Adică, o tiroliana fixă de 20-25 m, între tancul unde se află regruparea 2 din Fragilor, și brana aflată peste Valcelu Junglei din perete. Adică acolo unde se află fosta regrupare 2 din Vama Sării. Între timp primele lungimi din acest traseu au fost dezafectate. Poate se mai găsesc 4-5 pitoane vechi rămase în perete.
De pe acesta brâna , urmărind linia pintenului, se iese în platou, pintenul mai având pitoane, ici și colo, din vechiul traseu Vama Sării. Prin curățare și reamenajare au rezultat două lungimi ceva mai scurte ce scot traseul pe pinten iar de acolo în pădure.
Și astfel a ajuns să fie omologat FRTA , cu gradul 5A, traseul Zburatorul de 5 lugimi de coarda: două de cățărare în Fragilor, o lungime de tiroliana fixă, și încă 2 lungimi, aproximativ din fostul traseu Vama Sării. În plus, în 1989 când a fost omologat, traseul a fost declarant câștigător al Premiului de Frumusețe între premierele alpine pe anul respectiv iar Înfrățirea Oradea, club vicecampion cu cele 6 premeiere omologate în anul respectiv, toate în Pereții Mari de la Vadu Crișului.
Dar, povestea încă nu s-a terminat. După nici 3 ani, tiroliana a fost furată. Pentru a supraviețui traseul, s-a forțat o lungime, urâtă și incompatibilă cu Premiul de Frumusețe, ce traversează arcuit descendent spre dreapta, prin vegetația destul de ostilă din valcelul suspendat (Valcelul Junglei). Parcurgerea acestei lungimi, implică dotarea cu o foarfeca de tuns via sau o mică/mare doză de masochism.
Și, nici acum nu e gata povestea : în anul 2002, Adrian Pauta și Gyorgy Vida, reușesc să amenajeze (e drept, de sus în jos portalul stâng al grotei Casa Zmeului, dând o linie mult mai naturală traseului ce iese pe pinten (ultimile 2 lungimi din Zburatorul). Așa a apărut traseul Calea Tibetană, care are prima regrupare, pe brâna unde se termina cândva tiroliana din Zburatoru și continuă apoi pe pinten până sus pe platou.
Mai mult, tot în anul 2002, Adrian Pauta și Răzvan Moșoiu au
reamenajat traseul omologat în 1989, Casa Zmeului, evitând vegetația
excesivă de la plecare. După două lungimi aproape paralele cu Fragilor,
traseul ajunge pe brâna de unde pleacă și acum tiroliana reamenajată între timp.